Augment generalitzat dels visitants a La Ruta del Cister durant l’any 2016

Més de 185.600 persones visiten els monestirs de La Ruta del Cister (+1%)

El nombre de visitants als monestirs de La Ruta del Cister ha augmentat en un 1% respecte l’any anterior arribant al total de amb 185.611 visitants. Així doncs es presenta un augment al Monestir de Vallbona (+13%) i al Monestir de Santes Creus (+1%); i una lleugera disminució al Monestir de Poblet (-2%). L’augment important de visitants al Monestir de Vallbona dels darrers dos anys es pot explicar degut a l’ampliació dels horaris de visita de l’espai, obrint durant tot l’any de dimarts a diumenge des del mes de març.

Augmenten les visites als museus i espais visitables de La Ruta del Cister

En general les visites en aquests espais han augmentat, fet que denota que l’activitat turística a les tres comarques ha incrementat en el nombre de visitants.

A l’Alt Camp destaca l’augment de visitants al Museu d’Alcover amb 8.142 persones (+9%), a la Sala Sant Roc- Institut d’Estudis Vallencs amb 13.575 persones(+0,5%), a les visites guiades de Valls amb 6.283 persones (+68%) i al Santuari de Montferri amb 13.375 persones (70%). Es mantenen les visites a la Torre de la Mixarda amb 200 visitants, al Museu de Figuerola 240 persones, al Columbari de Vila-rodona 580 persones. També es registren 170 visitants al Taller de Josep Busquets de Valls i una petita disminució al Celler Vinícola de Nulles amb 4.006 visitants.

A la Conca de Barberà s’ha registrat un augment generalitzat de visitants. Els museus i espais visitables de l’Espluga de Francolí incrementen les visites respecte l’any passat; les Coves amb 49.146 visites ha augmentat un 6%, el museu de la Vida Rural, amb un augment del 7,49% arriba fins els 18.662 visitants, el museu de la Fassina Balanyà amb 4.390 visites augmenta espectacularment un 40%, el celler i museu del vi amb 3.346 visites augmenta un 15,6%. I aquest any cal destacar que s’ha posat en marxa la nova Ruta Templera i Hospitalera, una ruta diferent amb la tecnologia més avançada, més de 1.000 persones ja han pogut gaudir d’aquesta ruta. El Museu i Forn de Vidre de Vimbodí i Poblet segueix amb un bon nombre de visites amb 7.989, venint de l’any 2015 on es van registrar les millors dades amb 8.154 visites, aquest any les xifres continuen sent molt bones. L’oferta educativa de diversos tallers de reciclatge i de fusing, els tallers familiars de caps de setmana, les visites guiades al municipi i la Festa de Vidre Artesà Vitrum que es celebra el mes d’octubre, són activitats i esdeveniments que sens dubte fan augmentar el turisme a Vimbodí. El Museu de l’alabastre de Sarral quasi arriba al miler de visitants, per tant supera la davallada de l’any passat de 387 visites, així el museu va mantenint les visites anys rere any.

Un total de 13.452 visitants han gaudit de les explicacions dels Guies de Montblanc. El 39% eren escolars, el 38% han fet la visita individual (bàsicament de cap de setmana), i el 23% eren grups d'adults. És molt notori el fet que 2016 ha estat el primer any sencer en què l’Oficina de Turisme ha ofert les visites escolars. El museu comarcal de Montblanc també registra bones xifres amb 6.354 persones i el Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre i el museu Frederic Marès han tingut prop de 4.900 persones.

A l’Urgell destaca l’augment de visitants al Museu de la mecanització agrària J. Trepat de Tàrrega, amb 9.816 visitants (+69%); al Museu Comarcal de l’Urgell de Tàrrega amb 8.078 visitants (+31%); les visites al Mausoleu de Ramon Folch de Cardona de Bellpuig amb 650 visitants (+18%). Es registren petites disminucions a l’Espai Guinovart d’Agramunt amb 5.706  visitants (-4%); al Refugi Antiaeri d’Agramunt amb 4.400 visitants (-16%); a Lo Pardal d’Agramunt amb 263 visitants; al Pou de gel d’Agramunt rebent 404 persones i a la Cisterna del Convent d’Agramunt rebent 268 persones. Els vestits medievals d’Agramunt han rebut un total de 220 visitants, el Museu d’Art Matern Magda Sanrama de Guimerà 206 persones, el Centre d’Interpretació del president Lluís Companys d’El Tarròs ha rebut 357 visitants I el Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig amb un total de 2.039 persones.

En relació a les visites guiades a municipis es registra un augment important en les visites guiades a Agramunt que inclouen la visita al centre històric, a l’església i al Refugi, i han rebut un total de 1.935 persones (més del doble de persones que l’any anterior). També hi ha hagut un augment en les visites guiades a Bellpuig amb 166 persones (34 persones l’any passat). Les visites guiades de Verdú han rebut 3.302 visitants (-21%).

Augment generalitzat de les consultes i visitants a les oficines de turisme de La Ruta del Cister

En relació a les oficines de turisme, hi ha hagut un augment a les oficines comarcals de turisme de la Conca de Barberà ubicada al Monestir de Poblet (22.572 consultes · + 21%), i a l’oficina comarcal de turisme de l’Alt Camp, ubicada al Monestir de Santes Creus (3.313 consultes · +5%). Es mantenen les visites a l’oficina comarcal de l’Urgell ubicada a Tàrrega (3.310 visitants)

En relació a les oficines municipals de turisme i demès punts d’informació trobem augment de consultes a l’oficina de Montblanc (16.934); a l’oficina de l’Espluga de Francolí (5.722 · +11%). També augmenten a l’Oficina municipal de Verdú s’han registrat 1.947 visitants (+3%) i es mantenen a Bellpuig amb 66 visitants.

Augmenten el nombre de persones que han visitat les oficines de Valls amb 14.562 persones (+4%); a l’oficina de Nulles (464 persones) i al punt d’informació turístic d’Alcover (840 persones). Disminueixen lleugerament el nombre de persones que han visitat l’oficina municipal de turisme d’Agramunt amb 4.370 persones (-4%). L’oficina municipal de turisme de Vallbona de les Monges ha rebut 3.600 visitants.

Augmenten un 13% els visitants a la web www.larutadelcister.info, superant els 81.500 visitants

Els visitants de la web de La Ruta del Cister han augmentat un 14% respecte l’any 2015 (72.086 visites), arribant a un total de 81.527 visites (59.093 usuaris). Any rere any, la web augmenta el nombre d’usuaris que s’interessen per la recerca d’informació del territori. Destacar que del total de visitants a la web, el 71% d’usuaris que han entrat a la pàgina web són usuaris nous, és a dir que no havien visitat mai el portal, i el 29% han estat usuaris fidels a la web i que hi ha accedit més d’una vegada a l’any.

Posada en marxa de la Central de reserves

Amb l’objectiu de fomentar la comercialització de productes turístics del territori, s’ha estrenat aquest any la central de reserves de La Ruta del Cister, que inclou l’oferta turística de les tres comarques. El portal de reserves, vinculat directament a la web de La Ruta (www.larutadelcister.info) (RESERVA ON-LINE) està gestionat per l'agència El Brogit Guiatges.

Entre els productes que s’ofereixen hi ha paquets com entrades a museus, visites guiades, rutes diverses, així com serveis d’allotjaments, restaurants i escapades turístiques d’un o dos dies.

Aquesta oferta s’anirà engrandint progressivament, en funció de si hi ha nous establiments que hi volen participar i també s’anirà adaptant a les necessitats dels usuaris. A dia d’avui hi ha un total de 84 paquets per l’usuari separats per tipologia de producte.