VALORACIÓ ANUAL DE L’ÀREA DE LA DONA DEL CONSELL COMARCAL DE L’ URGELL , ANY 2016

El SIAD de l’ Urgell (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) és un servei del Consell Comarcal de l’ Urgell, gratuït, que ofereix informació, orientació i assessorament en tots aquells aspectes de la vida de les dones; en els àmbits  personal i familiar, i que incrementa la sensibilització social, la prevenció, l’atenció i la detecció de la violència masclista.

La coordinadora responsable del servei, després d’una primera valoració de cada cas, deriva a la dona, cap a un assessorament jurídic per parlar amb l’advocada o bé, cap a un assessorament psicològic, amb la psicòloga. El procés és individualitzat i confidencial per a totes les dones i es preserva la seva intimitat.

El SIAD de l’Urgell està ubicat al Consell Comarcal de l’Urgell, a Tàrrega i l’horari d’atenció és de dilluns a divendres, de 10 a 14 h.

CONSULTES ATESES:

L’any 2016 el SIAD de l’Urgell ha atès 223 consultes, de les quals 54 atencions, són d’assessorament psicològic i legal.

En aquests dos serveis s’ha atès 40 dones sobre temes de divorci, separacions, custòdia dels fills, pensions alimentàries i   d’aquestes, 18,  han patit algun tipus de situació de violència de gènere per part de la seva parella o exparella.  (Les mateixes que l’any 2015)

Del total de les 223 consultes, 169 consultes  corresponen a tràmits i gestions derivades de les associacions de dones de l’Urgell, dels ajuntaments de la comarca sobre presentació d’ajuts i subvencions, memòries, canvis de junta, organització d’actes, etc.

ASSESSORAMENT A LES ASSOCIACIONS DE DONES

El SIAD de l’Urgell l’any 2016 ha realitzat la tasca de dinamització social i de les associacions de dones, ajudant i assessorant per la tramitació de subvencions i ajuts, memòries, justificacions, canvis de junta, etc. S’han realitzat 2 reunions amb les presidentes i vicepresidentes de les associacions de dones: una al gener i l’altra, a l’octubre.

ASSESSORAMENT ALS  ENS LOCALS I AJUNTAMENTS

El SIAD de l’Urgell també ha assessorat als ens locals i ajuntaments per la informació i tramitació dels ajuts i subvencions de l’Institut Català de les Dones, així com altres recursos per l’organització d’activitats culturals adreçades a les dones, com ara la celebració dels següents dies internacionals de les Dones i contra la violencia envers les dones.

13è CICLE DE CONFERÈNCIES DONA INFORMA’T A  L’ URGELL

També s’ha dut a terme el 13è cicle de conferènces Dona Informa’t amb la realització de tres conferències sobre Hàbits posturals, a càrrec de Lluis Puig; la Salut Hormonal Femenina, a càrrec de Xevi Verdaguer i Herbes i Fruits oblidats a la cuina, a càrrec de Guillem Figueras i Natacha Filippi.

TALLERS I XERRADES DEL PROGRAMA FEM SALUT

Dins el programa Fem Salut  que organitza l’Àrea de Salut en col·laboració amb l’Àrea de la Dona, s’han realitzat diferents tallers i xerrades sobre salut i nutrició, adreçat a les associacions de dones de la comarca, que s’ha realitzat a la seva población, d’abril a octubre de 2016.

DISSENY DEL IV PLA DE POLÍTIQUES DE DONES DE LA COMARCA DE L’URGELL 2017-2020

És una eina destinada a reflectir les desigualtats en els diferents àmbits econòmics i socials de la comarca de l’Urgell i a la vegada,  proposar mesures i accions per a intentar disminuir o eliminar aquestes diferències. També es planteja com a objectiu incrementar la presència de la dona en tots els àmbits on es detecti una mancança i donar suport a les dones, tant de manera personal com col·lectiva,  incentivant l’intercanvi d’experiències, de suport i de coneixement.

CONCURS  A LA REDACCIÓ DE CONTES PER A LA IGUALTAT

Dins el programa de Suport a l’Educació a l’Urgell, organitzat pel Consell Comarcal de l’Urgell i el Centre de Recursos per a l’Educació de l’Urgell, s’ha organitzat un concurs de contes per a la igualtat,on els nens i nenes de 5è i 6è de primària dels centres educatius de la comarca,  han d’escriure contes on es mostri la igualtat i la equitat entre nenes i nens. Es va iniciar el curs 2016 i durarà fins maig de 2017

COL·LABORACIÓ AMB L’AJUNTAMENT DE TÀRREGA: DIGUES PROU, NO ESTÀS SOLA

El Consell Comarcal de l’Urgell  ha col·laborat amb la campanya DIGUES PROU , NO ESTÀS SOLA, organitzada per l’Ajuntament de Tàrrega , en la qual s’han preparat diferents activitats sobre els mites de la violència de gènere.

COL·LABORACIÓ EN LA REVISIÓ DEL CIRCUIT PER A L’ABORDATGE DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA A  LLEIDA

Es realitza dues reunions l’any, una de l’equip comarcal, on hi participen diferents agents, Serveis Socials, SIAD, Mossos d’Esquadra, CAPS, Educació, Joventut, etc i una altra per tal de revisar el Circuit provincial, on h assisteix la coordinadora del Serveis d’Informació i Atenció a les Dones de l’Urgell.