PROGRAMA D’HABILITATS PARENTALS A L’URGELL

Aquesta setmana ha finalitzat el Programa d’Habilitats Parentals que s’ha dut a terme a Tàrrega, Bellpuig i Agramunt organitzat pel Departament de Serveis Socials del Consell Comarcal de l’Urgell.

El programa ha tingut una durada de 5 sessions conduïdes per una psicòloga del Centre PsiCo Lleida.

Aquest programa consisteix en un espai de reflexió i aprenentatge per a pares i mares amb fills/es d’entre 3 i 14 anys, que presenten indicadors de risc, que són ateses pels serveis socials Bàsics i que tenen i/o senten la necessitat de millorar les seves competències parentals.

L’objectiu principal és oferir-los un acompanyament (coaching) i les estratègies necessàries per augmentar les pròpies competències personals i educatives; així com fomentar una educació en valors, emocional i reforçar el vincle. La metodologia utilitzada és a través d’un aprenentatge pràctic i vivencial, amb intercanvi d’experiències…

Alguns dels temes que s’han tractat són: la intel·ligència emocional; realitzar una auto diagnosis per identificar que podem millorar en la relació amb els nostres fills/es; fomentar els límits i les pautes educatives des d’una disciplina positiva i transformadora; com comunicar i educar des del afecte. També es va aprendre tècniques de relaxació i de Mindfulness que es poden practicar en família. I finalment es va reflexionar, conèixer i identificar relacions abusives i fomentar l’apoderament dels fills/es per la seva identificació des de una educació basada en el respecte, la diversitat i la igualtat.

La valoració per part de les famílies assistents ha sigut molt positiva i constaten que els ha ajudat a tenir més eines a l’hora de manejar situacions quotidianes amb els seus fills/es.