El 22 d’octubre de 1994 obrí les portes el Museu Comarcal de l’Urgell ubicat al casal urbà de cal Perelló al carrer Major de Tàrrega.

L’exposició permanent del Museu Comarcal de l’Urgell s’estructura en tres àmbits diferents:

Les sales d’arqueologia on s’explica el món ibèric i la primera romanització a les terres urgellenques. El coneixement de la civilització ibèrica a l’Urgell i rodalies és força notori gràcies a les intervencions arqueològiques dutes a terme al Molí d’Espígol de Tornabous i al Pla de les Tenalles de la Móra. museu
 
Les sales nobles amb el mobiliari dels segles XVII fins al segle XIX, on destaca el mobiliari lliurat per la família de l’escriptor Manuel de Pedrolo. Entre els objectes exposats destaquem uns quadres dels pintors de l’anomenada escola pictòrica targarina: Antoni i Ramon Alsina Amils, Àngel Oliveras Guart, Josep Güell Guillaumet i Carles Perelló. També hi trobarem mobles dels segles XVIII i XIX de la família de Manuel de Pedrolo, dipositats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; un plànol del municipi de Tàrrega del 1851, un retrat del músic més important de la primera meitat del XIX, a l’Estat espanyol, Ramon Carnicer Batlle; un bust de bronze del diputat Gustau de Bofill, realitzat per l’escultor noucentista Joan Borrell Nicolau, l’escut de la família Perelló i les teles amb motius costumistes i exòtics, de finals del XVIII i començaments del XIX, que ornamenten aquestes sales i la capella de la casa.

Tragèdia al call. Tàrrega 1348 és l’exposició permanent on es mostren els objectes recuperats en la intervenció arqueològica a dos espais de la comunitat jueva medieval: el cementiri i el carrer la Font 7-9.
En aquesta exposició s’explica com va viure i enterrar els seus morts els jueus que van viure a la Tàrrega medieval i l’avalot de 1348. També s’exposen elements que formaven part del fons del Museu i ens parlen de la Tàrrega cristiana de segle XIV.

Forjant un sistema artístic. Tàrrega 1875-1965 La nova mostra ofereix un recorregut per la història de l’art de la ciutat entre 1875 i 1965, des de les primeres traces d’activitat artística d’època contemporània fins a l’entrada de l’abstracció, un nou llenguatge que sacsejà el cànon vigent fins aquell moment. L’exposició inclou tant obres de la col•lecció del Museu com dipòsits de col•leccions particulars, que han fet possible traçar una visió panoràmica inèdita de gairebé un segle d’art i de vida artística a la ciutat.

L’edifici del Museu Comarcal de l’Urgell – Cal Perelló
És un casal urbà català anterior al segle XVIII situat al bell mig del carrer Major de la ciutat de Tàrrega, en ple centre històric. La família Perelló era originària de l’Ametlla de Segarra. El matrimoni Perelló – Çanou, instal·lats al seu casal targarí del carrer Major, va rebre la visita, l’any 1794, de Rafael d’Amat, baró de Maldà, que comentà aquest fet al seu llibre Calaix de sastre.
A començaments del XIX, els Perelló es traslladaren a Barcelona, però conservaren el casal targarí.
El 1982, l’Ajuntament de Tàrrega adquirí l’edifici per convertir-lo en museu.

ALTRES SERVEIS DEL MUSEU
Sala d’exposicions temporals i de conferències.
Àrea d’acollida i llibreria de publicacions del museu.
Àrea de descans. Terrassa-jardí cal Perelló.
Sala de projeccions audiovisuals.
Àrea pedagògica per a grups reduïts.
Biblioteca especialitzada en arqueologia, història, etnologia, art i paleontologia.
Visites comentades per la zona vella de Tàrrega.
Visites comentades a determinats jaciments arqueològics de la comarca.
Exposicions temporals.
Presentacions de llibres o revistes.
Inventari del Patrimoni religiós de l’Urgell.
Altres estudis sobre la tradició, la comarca, etc…

Contacte:
Museu Comarcal de l’Urgell
C. Major, 11 – 25300 Tàrrega
Tel. 973 312 960 Fax 973 500 552
Web: www.museutarrega.com, e-mail: museu@museutarrega.cat
Horari:
De dilluns a divendres: de 12h a 14 h.
Dissabtes, diumenges i festius: de 11h a 14h.
De dijous a dissabte obrim les tardes de 19h a 21h.

ARXIU HISTÒRIC COMARCAL

L’Arxiu Comarcal de l’Urgell (ACUR) va ser creat el 14 de juliol de 1982, per mitjà d’un conveni signat entre el Departament de Cultura i l’Ajuntament de Tàrrega. El 22 de novembre de 1986 s’inaugurà la seva nova seu, situada al nucli antic de la ciutat, tot integarxiurant-se a la Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya. Des de l’any 1989, el Consell Comarcal de l’Urgell hi exerceix competències de gestió.

L’Arxiu Comarcal de l’Urgell conserva fons públics i privats de la comarca. El nucli fonamental el constitueix el fons municipal de Tàrrega. A més, té cura  d’altres fons entre els quals cal destacar el fons patrimonial de la família Pedrolo (s. XIII-XVIII), el fons de la fàbrica de maquinària agrícola J. Trepat (s. XX) o l’Ateneu de Tàrrega, sense oblidar els fons musicals. Així mateix, també disposa d’una biblioteca auxiliar especialitzada en temes d’història de l’Urgell i una hemeroteca amb diverses capçaleres de publicacions periòdiques de la comarca.

Difusió
Organització de conferències, xerrades i exposicions.
Organització de tallers i cursos.
Visites comentades per a escoles, instituts, altres col·lectius i per als ciutadans en general. (Cal concertar visita prèviament)
Edició, conjuntament amb el Museu Comarcal de l’Urgell, de la publicacióURTX. Revista Cultural de l’Urgell, de periodicitat anual.

Normativa d’accés
L’accés a l’Arxiu és lliure, amb un document d’identitat.

Serveis de què disposa
Consulta de documents
Biblioteca i hemeroteca auxiliar, amb abundant bibliografia comarcal i obres generals de referència, que arriba a la xifra aproximada de 3.000 volums. També es disposa d’un fons antic d’un centenar d’exemplars, dels segles XVI al XVIII. L’hemeroteca compta amb capçaleres locals i comarcals de les terres de Ponent.
Aparell lector

Contacte
Arxiu Comarcal de l’Urgell
C. de les Sitges, s/n – 25300 Tàrrega
Tel. 973 312 411
Web: http://xac.gencat.cat/ca/llista_arxius_comarcals/urgell/, e-mail: acurgell.cultura@gencat.cat
Horari: de dilluns a divendres, de 9 a 14 h i de 15.30 a 18 h
Divendres tarda  de 15.30 a 17.00 h

Obert el darrer dissabte no festiu de mes. (Consulteu calendari a la web de l’ACUR.)