El SIAD de l’ Urgell és un servei gratuït del Consell Comarcal de l’ Urgell, adreçat a les dones, que ofereix informació, orientació i assessorament en tots aquells aspectes de la seva vida: en els àmbits laboral, social, personal i familiar, entre altres, i que incrementa la sensibilització social, la prevenció, l’atenció i la detecció de la violència masclista.
 
La persona responsable del servei, després d’una primera valoració de cada cas, deriva la dona cap a un assessorament jurídic per parlar amb l’advocada, o bé cap a un assessorament psicològic, per conversar amb la psicòloga sobre els temors i dubtes que tingui.

 

Assessorament legal:

Dubtes sobre processos de separacions, divorcis, parelles de fet, custòdia dels fills, pensions alimentàries, de viduïtat, ordre d’allunyament, etc.
El procés és individualitzat i confidencial per a totes les dones.

Assessorament psicològic:

Resol problemes personals derivats de crisis puntuals degudes a processos de separació, situacions de violència de gènere, conflictes familiars, etc.
El procés és individualitzat i confidencial per a totes les dones.

 

El SIAD de l’Urgell també ofereix:

– Informació i assessorament per a la  dinamització de les associacions de dones en aspectes com  la tramitació de subvencions i ajuts, memòries, justificacions, canvis de junta, etc.

– Informació i orientació als ens locals i ajuntaments per a la tramitació dels ajuts i subvencions de l’Institut Català de les Dones.

– Organització d’activitats i actes per dinamitzar les associacions de dones i per commemorar diferents dies com el dia 8 de març, Dia Internacional de les Dones, el dia 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència envers les dones. 

- Organització de tallers de sensibilització i prevenció de les violències masclistes i la igualtat de gènere per a l'alumnat i docents dels centres educatius de la comarca. 
 

VÍDEO: CICLE D’ENTREVISTES SOM DONES DE L’URGELL

10 vídeos d’entrevistes a diferents dones de la comarca de l’Urgell, on exposen les seves vivències i pensaments, Ii s’exposen temes com la conciliació de la vida laboral amb la familiar, la violència de gènere, l’empoderament de la dona, la igualtat i el respecte en la vida laboral i social.

 

VÍDEOS:  ELS MICROMASCLISMES I LES VIOLÈNCIES MASCLISTES

Es mostren aquests petits fets quotidians, tant interioritzats, que gairebé no s’aprecien, que són els micromasclismes i que sovint desencadenen altres situacions més difícils , com són les violències masclistes, agressions sexuals, assetjament laboral , etc

Prou! #nothocallis! Explica-ho a algú

 
 

La manca de respecte, les agressions físiques o verbals NO es poden acceptar.

 
 

En les relacions de parella, el control, la gelosia i les agressions verbals NO es poden acceptar!

 
 

En la convivència de parella els crits , els insults i la violència psicològica NO són acceptables!

 
 

La violència econòmica en la parella, és una forma més, de control i manipulació que afecta l'autoestima i la llibertat de l'altra persona.

 
 
 

Les violències masclistes no entenen ni d’edat, ni condició. Tolerància zero als insults, la manca de respecte i les agressions sexistes.

 
 

Les persones tenen dret al respecte de la seva intimitat i dignitat, a la feina. L'assetjament físic o psicològic en l'ambient laboral, No és justificable!

 
 
 

El ciberbullying o assetjament psicològic a través de xarxes socials o missatges de mòbil, també és violència.
No permetis que ningú t'amenaci, t'insulti o t'obligui a fer coses, contra la teva voluntat.
 
 

VÍDEOS: DONES DE L'URGELL , DONES AMB EMPENTA

S'hi mostren les potencialitats de dones emprenedores que viuen i treballen al món rural, en un entorn únic i privilegiat , desenvolupant diverses tasques. Dones, de diferents poblacions, en els àmbits del món del turisme i els productes de proximitat; construint un canvi de paradigma amb la mirada posada en la plena igualtat d’oportunitats entre dones i homes.
 
Montserrat Llort
Cal Senzill

 
 
Mariela Bentancor
Vallbonacafè

 
 
Marta Pinós
Hostal del Carme de Vilagrassa

 
 
Pilar López
Ruralejant a Sant Martí de Maldà

 
 
Montserrat Carulla / Anna Pedró
Ossó de Sió

 
 
Zoe Valero
Agramunt

 

ESTUDI DELS NOMS DE LES VIES I ESPAIS PÚBLICS DE LA  COMARCA DE L'URGELL, EN CLAU DE GÈNERE.

Veure pdf 

 

 

Pla de Polítiques de dones a la comarca de l’Urgell

El Consell Comarcal de l’Urgell disposa del IV Pla de Polítiques de Dones de la comarca de l’Urgell, 2017-2022.

És una iniciativa del Consell Comarcal de l’Urgell per ser una eina destinada a reflectir les desigualtats en els diferents àmbits econòmics i socials de la comarca de l’Urgell i a la vegada,  proposar mesures i accions per a intentar disminuir o eliminar aquestes diferències. També es planteja com a objectiu incrementar la presència de la dona en tots els àmbits on es detecti una mancança i donar suport a les dones, tant de manera personal com col·lectiva,  incentivant l’intercanvi d’experiències, de suport i de coneixement.

Un dels objectius principals del pla és fer-ne difusió a totes els agents públics i privats del territori perquè el puguin utilitzar per dur a terme activitats i actuacions que empoderin les dones, que incrementin la seva presència i participació  en els diferents àmbits de la vida laboral, social, política i cultural i que fomentin l’equitat  i la igualtat de gènere.

L’altre objectiu principal és que tant els ajuntaments, com les entitats públiques i privades treballin conjuntament, en xarxa, per tal de coordinar-se amb  les accions que s’organitzen des del Consell Comarcal i les diferents entitats i ens locals del territori per dur a terme activitats  per  aconseguir la igualtat entre dones i homes, implementant actuacions per als més joves, perquè es treballi en la coeducació i fomentar el tractament dels valors i la igualtat en un futur, des de ben petits.

Podeu veure el text complert al següent enllaç:

IV Pla de Polítiques de Dones a la comarca de l’Urgell 2017-2022


Declaració institucional. Urgell, comarcal per la igualtat, lliure de violències masclistes i LGTBIfòbia

Altres telèfons d’interès

CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA, tel. 900 900 120

ATENCIÓ A LA DONA MALTRACTADA, tel. 016 (atenció 24 h)

EMERGÈNCIES- MOSSOS D’ESQUADRA, tel. 112 (atenció 24 h)

WHATSAPP MOSSOS D'ESQUADRA CONTRA LES VIOLÈNCIES MASCLISTES 601 001 122

INSTITUT CATALÀ DE LES DONES A LLEIDA, tel. 973 703 658

Contacte
Consell Comarcal de l’Urgell
C. Agoders, 16- 25300 Tàrrega
Tel. 973 500 707
siad@urgell.cat
Horari: de dilluns a divendres, de 9 a 14 h