La barana del pont Avenida d’Irún ja es pot veure a l’Espai Lluís Companys
La consellera de justícia Lourdes Ciuró inaugura la instal·lació de la barana del pont Avenida, on Lluís Companys va ser entregat a les autoritats franquistes.
La nova peça contextualitzada forma part de l’exposició permanent del centre i permet ampliar-ne el discurs.
L’acte s’ha fet coincidir amb el dia en què Companys va ser lliurat a les autoritats franquistes, en aquest mateix lloc, avui fa 81 anys.
La peça arriba a l’Espai Lluís Companys fruit d’una moció aprovada per l’Ajuntament d’Irún i presentada per l’Associació de Memòria Històrica del Bidasoa Kepa Ordoki, en la qual s’acordava l’entrega a la Generalitat de Catalunya d’un element de la barana del pont Avenida en reconeixement i reparació de la memòria de l’expresident.
Aquesta aportació, que rememora aquells moments, permetrà aprofundir en el discurs de l’exposició permanent i desenvolupar altres temes com són el vincle entre Catalunya i el País Basc i l’exili.
A més del seu valor històric, amb aquesta peça el centre compta a partir d’ara amb un exemple original de l’anomenada arquitectura del ferro, produïda per la mateixa empresa que s’encarregà de la primera i icònica barana de La Concha de San Sebastián.
L’acte, presidit per la Consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, s’ha iniciat a l’ajuntament de Tornabous, on ha tingut lloc la signatura del Llibre d’Honor. A continuació, les diferents autoritats assistents s’han desplaçat a l’Espai Lluís Companys, on han realitzat una visita a la exposició permanent.
Seguidament, han tingut lloc els parlaments institucionals davant del Monument a Lluís Companys, on hi han intervingut l’alcalde de Tornabous, David Vilaró, el representant de l’Ajuntament d’Irún, Santi Jiménez, i de l’Associació Kepa Ordoki, Peli Lekuona, i els presidents del Consell Comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells i de la Diputació de Lleida, Joan Talarn.