- La diagnosi té l'objectiu de conèixer les opinions i necessitats de les famílies del territori amb filles i fills menors de 0 a 16 anys per tal de facilitar la conciliació familiar.
- El Consell Comarcal de l'Urgell està preparant l'oferta d'activitats per l'any 2023 amb la finalitat que s'adaptin a les necessitats i realitats de les diferents famílies del territori.
- Es vol arribar especialment als col·lectius amb més dificultats per conciliar, per saber quines són les seves necessitats específiques.
El Consell Comarcal de l'Urgell està realitzant una diagnosi en l’àmbit d’atenció a les cures d’infants i joves en el territori de l’Urgell, que es realitzarà fins a principis del mes de gener per preparar l'oferta d'activitats per l'any 2023 amb la finalitat que s'adaptin a les necessitats i realitats de les diferents famílies del territori i que puguin arribar a tothom.
La diagnosi té l'objectiu de conèixer les opinions i necessitats de les famílies de la comarca amb filles i fills menors de 16 anys per tal de facilitar la conciliació familiar a partir de la creació de serveis de cura a la infància amb perspectiva feminista.
Per tal de conèixer l'opinió i les diferents demandes de la ciutadania de l'Urgell, s'estan realitzant trucades i enquestes a famílies, a diferents entitats educatives del territori, a AFA’s i a centres educatius.
Es vol saber com s’organitzen i quines necessitats tenen les famílies en el temps de cura, com resolen aquestes necessitats, quines son les dinàmiques familiars fora de l’horari escolar, quin és el paper de l’entorn familiar, quines activitats realitzen els infants i quines propostes d’accions i/o serveis podrien donar resposta a les seves necessitats.
Es vol arribar especialment als col·lectius amb més dificultats de conciliació, per saber quines són les seves necessitats específiques en matèria d'igualtat, com son famílies monomarentals, migrades o mares en situació de violència masclista.
La realitat del territori de l'Urgell és molt diversa, depenent del municipi en què ens situem, hi ha poblacions en què és més complicat accedir a recursos que permeten conciliar la vida familiar, la professional i la personal, per aquest motiu la diagnosi servirà per conèixer més al detall les necessitats i dissenyar una proposta d’activitats concreta.
En una segona fase de la diagnosi es crearan tres grups d'interès de famílies i AFA’s de diferents zones de l'Urgell per tal de compartir les diferents realitats de cada territori i poder extreure'n propostes operatives. Aquestes es basaran sobretot en la informació extreta a partir dels formularis, reunions i trucades fetes en la primera.
Es pot respondre el formulari adreçat a famílies a través d’aquest enllaç
També hi ha un formulari dirigit a entitats i AFAS en aquest enllaç
__
Durant l’any 2022 s’han realitzat cinc convenis de col·laboració amb alguns ajuntaments de la comarca, amb l’objectiu de finançar les actuacions ja implementades al municipi en l’àmbit de les cures.
Aquestes actuacions donen resposta al programa “Temps per Cures”, impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes, de la Generalitat de Catalunya.