El jurat reconeix la qualitat de les propostes de Montserrat Baiges Minguell i Guillem Roca Cabau · Els estudis es desenvoluparan durant els propers sis mesos i es publicaran dins la nova col·lecció Quaderns URTX
Un projecte per estudiar el passat ibèric de Preixana, obra de Montserrat Baiges Minguell, i un altre que analitza com era l’assistència mèdica a l’Urgell durant l’Edat Mitjana, proposat per Guillem Roca Cabau, són els guanyadors de la primera edició de la Beca d’Estudis Humanístics i de Ciències Socials Joaquim Capdevila i Capdevila. Es tracta d’una beca de dues línies, cadascuna de les quals està dotada amb 1.500 euros. En paral·lel, l’Ajuntament de Tàrrega convoca la primera línia per impulsar la producció d’estudis en el camp de les humanitats i les ciències socials en l’àmbit territorial del municipi i les terres de Ponent i el Consell Comarcal de l’Urgell convoca la segona línia que se centra en estudis de recerca històrica i memòria en l’àmbit de la seva àrea d’influència. La beca també compta amb el suport de l’Ajuntament de Maldà.
Així doncs, la proposta titulada “Els habitants ibèrics, romans i tardoantics de Preixana. Estudi arqueològic del poblament al terme municipal de Preixana (Urgell) entre els segles VIè i VIIè” de Montserrat Baiges Minguell ha estat la més ben valorada pel jurat en el cas de línia convocada pel consistori targarí, que havia rebut fins a tres projectes. Els membres del tribunal han valorat “el caràcter innovador d’una proposta molt ambiciosa i ben plantejada” consistent en “una primera aproximació a l’estudi del passat ibèric de Preixana que en realçaria el patrimoni municipal”.
D’altra banda, el projecte que ha obtingut més bona puntuació dels dos que es van presentar a la línia convocada pel Consell Comarcal de l’Urgell ha estat “Assistència mèdica a l’Urgell durant l’Edat Mitjana” de Guillem Roca Cabau. Segons el jurat, es tracta “d’una proposta sòlida i ben estructurada, d’evident interès científic i amb un alt impacte al territori”.
Els dos autors guardonats, Montserrat Baiges Minguell i Guillem Roca Cabau, tenen ara sis mesos per desenvolupar i presentar els seus treballs finals. Els treballs guanyadors es publicaran en una nova col·lecció d’URTX - Revista d’Humanitats de l’Urgell creada expressament per aquesta finalitat: els Quaderns URTX, que sortiran al carrer a partir de l’any 2022.
El tribunal ha estat format per Jordi Abella Pons (president), Miquel Aguilar Montero, Carme Alòs Trepat, Maria Garganté Llanes i Mariona Visa Barbosa i Jaume Espinagosa Marsà. La primera edició de la beca en record de qui fou una de les figures destacades del pensament social i cultural del territori ha rebut un total de cinc propostes, de les quals el jurat ha destacat l’alt nivell i qualitat.