A casa nostra, una quarta part de la població viu en modalitat de lloguer.
Si tenim en compte la fama que tenen els llogaters, semblaria que una quarta part de la població són morosos i es dediquen a destrossar l’habitatge on viuen.
Desgraciadament, aquest discurs potenciat per part del sector de l’especulació immobiliària, ha anat calant a la mentalitat dels propietaris d’habitatges que en molts casos opten per tenir-lo buit abans que destinar-lo a la seva funció social.
Com a primera conseqüència, un habitatge buit, genera manca de disponibilitat d’accés a l’habitatge i fa augmentar els preus dels pocs que queden disponibles.
Una altra conseqüència de tenir un habitatge buit, és que aquest progressivament es va degradant per la falta d’un manteniment que es realitza mentre està habitat. Aquesta falta de manteniment, fa que cada vegada la inversió que caldrà per posar-lo a punt serà més elevada.
Dit d’una altra manera: l’habitatge va perdent progressivament valor de mercat!!
Com més temps passa, més es degrada, i la inversió a fer és més gran. Arriba un moment que el propietari ja no pot assumir aquesta inversió, quedant un immoble inservible que només genera costos de manteniment. Aleshores, el propietari es planteja vendre l’habitatge. Però ara, ja no val tant com es pensava, doncs el possible comprador només veu el cost de la rehabilitació.
A més a més, l'accés a la compra no és a l'abast de tothom, i això comporta un risc molt alt de gentrificació, i que la compra d'aquest immoble no sigui per destinar-lo a residència habitual, perpetuant el problema del despoblament i de l'accés a l'habitatge.
A l’Urgell, una quarta part dels habitatges dels nostres municipis estan buits, mentre els nostres joves han de marxar per falta d’habitatges de lloguer.
Paradoxalment, nous pobladors que voldrien venir a viure i iniciar un projecte de vida, tampoc troben habitatge, mentre cauen els nuclis dels pobles que pateixen un procés de despoblació inparable.
En aquest sentit, la campanya publicitària de la Borsa d’Habitatge de l’Urgell que s’iniciarà aquest estiu, incideix en aquest fet, i amb l’eslògan “ Si tens un habitatge buit, estàs perdent diners. Lloga!! dona vida al poble”, vol, juntament amb un seguit de sessions informatives per tots els municipis de l’Urgell, canviar mica en mica, aquest escenari actual.